• Veilig voor mens en dier
  • It's about details!
  • Eigen service & reparatiedienst

Behandelingen

De noodzaak en nut van Sprayen of een voetbad hangt af van de mate waarin besmettelijke klauwaandoeningen op uw bedrijf voorkomen. Daarbij is het belangrijk om het risico op besmetting te minimaliseren. Belangrijk is, bijvoorbeeld het gebruik van voldoende ruime en comfortabele ligboxen waarin de koeien sneller zullen gaan liggen. Meer liggen betekent  drogere en minder belasting van de klauwen. Een diep-strooisel box met stro- of zandbed is erg geschikt. Maar ook regelmatige ontsmetting van de klauwen via een voetbad of sprayen met een rugspuit help om de infectiedruk te reduceren. Deze behandelingen zijn ook bedoeld om te voorkomen dat koeien met chronische Mortellaro weer een actieve Mortellaro-infectie krijgen.

Om gezondheidsproblemen voor jezelf te voorkomen is het verstandig om geen formaline in een voetbad, rugspuit of plantenspuit te doen! Hoewel formaline zijn waarde heeft bewezen, is het vanwege enkele secundaire eigenschappen niet toekomstbestendig. Bij onjuist gebruik is formaline gevaarlijk en mogelijk kankerverwekkend.

Behandelingen sprayen en voetbaden

Intensieve koppelbehandeling: De klauw van te voren goed reinigen met Clean & Control 5% oplossing.

Uitgebreide koppelbehandeling: Gebruik een voetbad (hoof-fit bath) of spray de achterpoten (beginnend 1x per week) als de koeien aan het voerhek staan.

Routine behandeling

Om de infectiedruk te verminderen of te beheersen, wordt aanbevolen om systematisch preventieve klauwontsmetting toe te passen met behulp van een voetbad of spray. (1x per 2 weken).

(INV. SCHEMA INTRA HOOF FIT SPRAY RTU)

Het gebruik van voetbaden

Er zijn verschillende mogelijkheden voor behandelingen middels voetbaden, maar er zijn bepaalde voorwaarden om het beste resultaat te verkrijgen:

  • Het voetbad moet minimaal drie meter lang zijn om ervoor te zorgen dat de koeien elke poot twee keer in het bad dompelen
  • Het niveau van de vloeistof moet minimaal twaalf centimeter zijn, omdat zo de gehele klauw inclusief  huid-hoornverbinding wordt behandeld
  • Koeien moeten het voetbad aan de zijkanten niet kunnen vermijden. Onderzoek van onder andere de GD heeft aangetoond dat het bad ververst moet worden na iedere 200 tot 250 koe passages

Behandel oplossingen